הודפס מהאתר www.EIP.co.il/?key=8855
איזה תוכנית אימון מומלצת? כמה סטים לעשות? כמה חזרות לעשות? כמה משקל לשים? כמה זמן לנוח בין סט לסט? [RM1 / אימון נפח / סוגים של מאמץ באימון / אימון יתר]

אז בעיקרון השאלה היא, מה מטרת האימון שלך? ולפי זה עליך לקבל את ההחלטה בהתאם

אימון פאוור ליפטינג (powerlifting):

אז אם מטרת האימון שלך היא להזיז כמה שיותר משקל מנקודה 1 לנקודה 2, (ע"ע פאוור ליפטינג או בודי בילדינג מה עדיף?), במקרה כזה כמובן שאתה תשאף כל הזמן להעלות כמה שיותר את המשקל ולצמצם כמה שיותר את כמות החזרות. עד למצב של מקסימום משקל, לחזרה אחת. מה שנקרא RM1. כי תחרות, היא תמיד על RM1.

כמובן שלא מומלץ להסתובב כל הזמן סביב ה RM1 שלך, (RM1 = כמה משקל אתה יכול לעשות את התנועה לחזרה אחת בודדת). כי זה מגדיל את הסיכוי לפציעה. ובנוסף, הגוף שלך לא ממש יכול להתחזק רק מאימון של RM1, כי השריר צריך עוד נפח של אימון (אימון נפח). ולכן אתה כנראה תעשה תרגילים עם יותר חזרות ופחות משקל. כדי להוסיף נפח לאימון. אבל השאיפה הכללית תהיה, להרים כמה שיותר משקל, בכמה שפחות חזרות? כמטרה עיקרית. כאשר כל אימוני הנפח, מטרתם להביא אותם להגדיל את ה RM1 שלך.

וכמה חזרות בדיוק לעשות, יש שיגידו לך, בין 2-5 ויש שיגידו בין 2-6 ויש שיגידו בין 4-9 וכל אחד יגיד משהו אחר. כאשר אם אתה עושה לדוגמא סט של 5 חזרות, אז תשים משקל של RM5 שלך. דהיינו, משקל שאתה חושב שאתה יכול לעשות איתו 5 חזרות.

וכמה סטים לעשות, גם כאן כל אחד יגיד משהו אחר. והאם לעשות סט של פירמידה עולה או פירמידה יורדת (פירמידה עולה פירושו, שבכל סט אתה מעלה את המשקל ומוריד את כמות החזרות. ופירמידה יורדת, להפך), גם כאן כל אחד יגיד משהו אחר. כאשר העיקרון הוא, שהשאיפה הכללית היא להגדיל את ה RM1 שלך, דהיינו, את המשקל המקסימאלי שלך לחזרה אחת.

ואתה צריך לעשות מספיק חימום, כדי לא להיפצע. אבל "אסור לך" לעשות יותר מידי חימום, כדי לשמור כוח לכמה שיותר משקל. ובנוסף, אתה מצד אחד רוצה לעשות אימון נפח, עם המון חזרות שהן אינן המשקל המקסימאלי שלך, כדי להתחזק, עבור ה RM1 שלך, אבל מצד שני אתה כל הזמן שואף להגדיל את המשקל לחזרה בודדת אחת. וכל אחד יספר לך את זה בסיפור אחר ובצורה אחרת. אבל זאת המהות.

כמה לנוח בין סט לסט? תשובה: כמה שצריך. לא יותר מידי, כדי שתישאר עם גוף "חם". אבל לא פחות מידי, כדי שיהיה לך כוח לסט הבא. כמה זמן זה בדיוק? תשובה: אם אתה לא יודע כמה זמן זה בדיוק, אז תתחיל להקשיב לגוף שלך ותעשה ניסוי וטעייה לראות מה מרגיש לך נכון ואל תקשיב לשום נוסחא אחרת. אלא רק לעצמך.

אימון בודי בילדינג (bodybuilding):

יחד עם זאת, אם המטרה שלך היא לא להזיז את המשקל ממקום למקום, אלא להפעיל את השריר שלך, לחזק אותו, לבנות אותו, והמשקל משמש אותך רק ככלי עזר כדי להתאמץ. במקרה כזה אתה צריך להחליט לאיזה סוג מאמץ אתה רוצה להגיע, ולפי זה לתכנן את כמות הסטים, כמות החזרות, כמות המשקל, כמות המנוחה בין החזרות ובין הסטים וכולי.

ובעיקרון, ישנם כמה סוגי מאמץ שאתה יכול לשאוף להגיע / לא להגיע אליהם.

1 - יש מאמץ כללי ועייפות כללית של הגוף.

2 - יש מאמץ של שריר ספציפי, שהגוף עצמו עדיין יש לו כוח, אבל יש שריר ספציפי, שנגמר לך בו הכוח. עד כדי רמה, שעוד קצת מאמץ שאתה מאמץ אותו ואתה חוטף דלקת בשריר. ושגם אם תנוח יום שלם, עדיין השריר שלך יכאב (אימון יתר).

3 - יש מאמץ נוסף, שהשריר שורף לך, בגלל האימון. אבל אם תנוח קצת, תוכל להפעיל ולאמץ אותו שוב.

4 - יש מאמץ נוסף, שהשריר לא שורף לך, אבל נגמר לך הכוח להזיז איתו את המשקל, גם בלי שהשריר שורף.

ועכשיו תחליט אתה כמה אתה רוצה לאמץ את השריר שלך, באיזה סוג מאמץ? והאם אתה רוצה להגיע לכשל כללי של הגוף, או של השריר הספציפי, או רק שהוא ישרוף לך, או שפשוט יגמר לך הכוח בלי שהוא ישרוף לך וכיו"ב. ולפי זה תתכנן את האימון שלך.

ומה זה אומר בפועל? תשובה: בפועל זה אומר, שבהתחלה, זה לא כ"כ משנה איך תתאמן. תעשה פעם אחת המון חזרות, פעם אחרת קצת פחות חזרות, פעם אחת עם יותר משקל, פעם אחרת עם קצת משקל, פעם אחת תנוח קצת בין סט לסט, פעם אחרת תנוח המון. כמובן שתקשיב לגוף שלך, שלא לפצוע אותו. כן לאמץ אותו, אבל לא לפצוע אותו (ע"ע איך לא להיפצע). ואז עם הזמן, תראה מה האימון שהכי נכון לך ולא לפי שום תיאוריה אחרת...

© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן